Over

Wat betekent de Nesterij?

Als je het woord ‘nesterij’ zou opzoeken dan kom je op verschillende betekenissen, allemaal in de richting van ‘een onbenulligheid, een kleinigheid’.  Net dat ‘kleine’ in het woord sprak ons aan. We zijn tenslotte maar een héél klein deeltje van een groter geheel. Maar daarom niet minder belangrijk, athans niet in onze ogen. Iedereen krijgt zijn plek in de Nesterij en mag zich ontplooien en ontwikkelen. Wat voor de ene dus ‘een kleinigheid’ is, betekent voor de ander misschien wel een wereld van verschil.

Daarnaast herken je in de Nesterij de woorden ‘nest’ en ‘brouwerij’. We zorgen niet alleen voor een warm nest, een plek waar je jezelf mag zijn, maar er is ook altijd ‘leven in de brouwerij’ én we houden ervan om nieuwe dingen te creëren en te proberen. En dus ook te mislukken, oefenen, finetunen, noem maar op.  

Vandaar dat de versmelting van beide woorden tot een nesterij, meteen een grotere lading gaf aan het Dikke Van Dale woord!

Wat je aandacht geeft groeit...

Het zaadje voor de Nesterij werd voor een groot deel geplant tijdens een ‘yoga retreat’ reis van Nele in Goa (India).  Tijdens deze reis schetste Nele haar ‘Sankalpa’.  Een sankalpa is een positieve intentie aan jezelf, om je leven te leven zoals je leven bedoeld is. Deze belofte, een oefening van de mind, gaat aan actie vooraf. Zodat je, ook wanneer het moeilijk is, je gewoon jezelf weer bij elkaar raapt en verder gaat.

In haar sankalpa ziet Nele een ruimte waar gezin, natuur, verbinding en ruimte voor beweging samen komen. Bij de terugkeer uit India kreeg het zaadje (mede door wat corona oponthoud) de tijd om te ontkiemen. 

In de nieuwe gezinssituatie en woning werd stilaan richting gegeven aan waar dit idee naartoe moest gaan.  Na veel debatteren besloten we om een zoektocht op te starten naar een nieuwe woning die ons meer mogelijkheden gaf om het project vorm te geven.

Een zoektocht die ons naar verschillende uithoeken van de Vlaamse Ardennen bracht.  Aangezien ook de gezinssituatie een grote rol speelde in onze keuze, viel ons oog uiteindelijk op een pand op amper enkele honderden meters van onze toenmalige woning.  Het statige huis met ruime tuin en tonnen karakter heeft de ideale mix om onze ideeën te kunnen uitwerken.

In maart 2021 betrokken we onze woning in de Heurnestraat 56 te Eine.  Van toen af werd alles veel concreter.  We startten eerst met het updaten van de woning zelf naar een gezellige en karaktervolle gezinswoning en we maakten schoon schip met de overwoekerde tuin. In tussentijd konden we brainstormen over hoe we het project van de Nesterij wilden uitwerken.  Het tuinconcept, het gebouw werd ontworpen, getekend, hertekend…

Uiteindelijk konden we via de officiële wegen een consensus vinden om onze ideale ruimte voor beweging op te bouwen.  Sinds eind mei 2022 is de opbouw van De Nesterij officieel van start gegaan.  Dit gebouw zal een polyvalente ruimte omvatten van ongeveer 56 m² waar yoga en beweging centraal zal staan.  Verder zal hier ook een kleinere praktijkruimte geïntegreerd worden waar 1-op-1 kan gewerkt worden en waar er dus op een meer persoonlijke manier kan begeleid worden.

Omdat bij dit gebouw ook een natuurlijke tuin hoort volgens het principe van een voedselbos hebben we in tussentijd ook onze mouwen opgestroopt om een ‘belevingstuin’ te creëren die zowel jong als minder jong kan bekoren en tot rust kan brengen. We hebben ondertussen een 500-tal bomen en planten aangeplant, waarvan het merendeel ook eetbaar zijn. Dit deel van het tuinproject werd afgerond met de plaatsing van natuurlijke speel- en ontspanningselementen tussen de verschillende voedselboszones. Binnen het project zal vooral de zeskant in robiniahout gebruikt worden voor het geven van outdoor aerial yoga lessen.  Voor de kleinste gezinsleden (de Nester(b)ijtjes) bouwden we een ‘Nesterbijhuis’.  Geleidelijk aan zullen we de tuin jaar na jaar verder ontwikkelen tot een oase van rust, ontspanning, plezier en aarding met de natuur.