Meditatie

Ademhalingsoefeningen worden aangeleerd om jezelf in balans te brengen. Je adem is hetgeen je levensenergie (prana) laat stromen. Binnen yoga vormt de ademhaling een belangrijk onderdeel.  Het vormt niet alleen de verbinding in alle houdingen die we uitvoeren, er zijn ook allerlei technieken om onze adem te leren voelen.

In de neurowetenschappen is ondertussen uit onderzoek bewezen dat een gecontroleerde ademhaling je zenuw-, hart- en vatenstelsel stimuleert, waardoor er een balans gecreëerd wordt tussen je fysieke en mentale staat. Door bewust onze ademhaling te vertragen stimuleren we de ‘rest and digest’  respons dat gemanaged wordt door ons parasympatisch zenuwstelsel.

Meditatie laat dan weer je geest tot rust komen. Je observeert en accepteert je gedachten. Mediteren vloeit voort eenmaal je je ademhaling onder controle krijgt. Je creëert focus waardoor je ontspanning vindt in je lichaam en je de stroom aan gedachten kan loslaten.

Het is niet de bedoeling één uur lang in dezelfde houding te zitten. We gaan korte meditaties opbouwen, ademhalingsoefeningen afwisselen en tussendoor kort bewegen om ons lichaam niet te laten verzuren.

Deze les wordt gegeven door Nele Temmerman (NT)

De les gaat door op dinsdagavond.

Deze les is een zachte les.