Therapie

Stel, je wordt door je huisarts, kinesist of psycholoog gemotiveerd om yoga te gaan doen. Of een vriend of vriendin raadt je aan om les te volgen omdat het ‘heerlijk is om yoga te doen’. Omdat je niet goed weet waar te beginnen, start je met een groepsles.

In de les voel je dat de nodige aandacht voor wat je persoonlijk nodig hebt wat ontbreekt. Sommige oefeningen doen misschien wel pijn of je voelt je na de les niet beter maar zelfs slechter. Of misschien heb je wel vragen die je in zo’n groepsles niet kan stellen. 

Nele is gediplomeerd als creatief agogisch coach om je verder op weg te helpen  naar een beter welzijn. Momenteel is ze student yogatherapie waardoor ze enkel als coach verder op weg gaat met jou. Als therapeut zal ze nog geen begeleiding geven, maar zal ze wel steeds doorverwijzen naar andere zorgverleners. 

Wat is dan het verschil?

Als coach zal Nele samen met jou naar een gewenste, toekomstige situatie groeien. Stel dat je iets wil veranderen in je leven en je weet niet meteen hoe, dan kan je doorheen yoga en creatieve media persoonlijke groei creëren. Yogacoaching kan net die individuele aandacht aanreiken zodat je tot een dieper persoonlijk yogamoment kan komen.

Als yogatherapeut daarentegen ga je doorheen yoga ondersteuning bieden bij fysieke en mentale gezondheidsklachten. Het is een holistische vorm van therapie waarbij de nieuwste wetenschappelijke inzichten toegevoegd worden. De wijsheid en filosofie van yoga wordt ingezet om je gezondheid te verbeteren, zowel mentaal, fysiek als emotioneel. Soul meets science dus. 

Voor zowel coaching als therapie kan je wel stellen dat yoga bijdraagt aan:

  • een betere ademhaling en meer longcapaciteit
  • meer kracht en flexibiliteit
  • een sterker zenuwstelsel
  • betere weerbaarheid en meer veerkracht in en na stressvolle situaties
  • een rustigere geest en het meer aanwezig zijn in het hier en nu

De manier waarop je een sessie benadert geeft meteen een andere insteek: als therapeut ga je samen op weg om om te gaan met de klachten, ‘you’re holding space’ voor je cliënt, terwijl je als coach doelgericht kan werken zonder het doel als enige vorm van succes te beschouwen omdat de weg ernaar toe nieuwe inzichten kan geven. Daarom wandel je als coach samen met je coachée.  Als therapeut heb je geen doel op zich, je wil je cliënt de situatie waarin die zich bevindt laten ‘managen’ – ermee leren omgaan en dit steeds met inachtneming van alles wat reeds vooraf ging in het leven van de cliënt. Je gaat dus organisch werken, je cliënt laten omringen met het medische en therapeutische aspect van wat er zich afspeelt in hun leven.

Daarom werken we steeds 1:1 of in heel kleine groepjes zodat de sessie op maat is van de cliënt of coachée.

Ook als je binnenkomt stemmen we af hoe je je voelt, wat je nodig hebt en waar je aan wil werken. We gebruiken verschillende yoga tools waaronder ademhalingsoefeningen, stretchoefeningen, meditatietechnieken, kracht opbouwen, oefeningen voor betere mobiliteit, bewustzijn van gezonde voeding, aandacht voor zelfzorg & leefstijl-routines, ontspanningsoefeningen, zelfreflectie,…

Voor zowel coaching als therapie geldt dat we geen ‘probleem oplossen’ maar op zoek gaan naar het ‘herstellen van de balans’ in je leven. En we doen dat aan de hand van onze expertise binnen yoga. 

Yogatherapie brengt je in beweging – letterlijk én figuurlijk – en begeleidt je naar meer welzijn en balans. Heb je fysieke klachten aan je nek, schouders, rug? Of ervaar je spijsverteringsproblemen, slaapproblemen of een hoge bloeddruk? Ook andere klachten als hyperventilatie, paniekaanvallen en burn-out hebben baat bij yogatherapie. Zelfs chronische klachten zoals astma, auto-immuunziekten en fibromyalgie ervaren een positieve impact in deze begeleidingsvorm. Ervaar je klachten tijdens of na een zwangerschap, ook dan kan yogatherapie hierin begeleiden.

Stress speelt in 99% van de klachten een grote rol. Daardoor raakt je zenuwstelsel overactief en geraak je uit balans. Door terug te gaan naar de basis en juist te leren ademen, diep te ontspannen en zachte stretches komt je lichaam terug in balans. Dit heeft een impact op alle lagen van je ‘zijn’ – je lichaam, je gedachten, je emoties en je energieniveau.

En weet je wat het mooie aan yogatherapie is? Je doet het uiteindelijk allemaal zelf. Je ervaart het, je experimenteert met wat goed voor je voelt, leert jezelf kennen en hoe je de nieuwe elementen kan verankeren. Want de wijsheid zit al in je, diep vanbinnen. Maar soms is het niet gemakkelijk om deze wijsheid te ontdekken doorheen de sluier van spanning, pijn en onrust. Yogatherapie neemt je mee op weg. Terug naar jouw basis, terug naar jouw kern.

Je merkt dat een intake een heel belangrijke rol speelt en dat zal Nele in staat stellen om uit te maken of er begeleiding van haar uit mogelijk is of dat ze je kan door verwijzen. Iedereen heeft het recht om geholpen te worden, op welke manier ook.

Nele ontvangt je dan ook met open armen om aan de hand van een verkennend gesprek na te gaan wat we voor jou kunnen betekenen.

Persoonlijke begeleiding is voor iedereen, ongeacht de fysieke, mentale, emotionele of financiële hindernis die je ervaart. Aarzel dus niet om contact met ons op te nemen zodat we samen kunnen bekijken hoe we jou van dienst kunnen zijn.