De seizoenen

De seizoenswissel staat weer voor de deur. Een moment waar ik heel hard naar uitgekeken heb, waar de winter ook bij mij gepaard gaat met de jaarlijkse winterdip en ik hoopvol uitkijk naar de nieuwe energie die de lente met zich meebrengt. 

Een seizoenswissel betekent voor mij ook een wissel in energieniveau, humeur, planning en mijn algemene dagelijkse flow. Alles stroomt anders naar gelang het seizoen waarin we ons bevinden. Dat is ergens ook normaal. Ik zeg heel vaak tegen de mensen rondom me dat we niet mogen vergeten dat ook wij een onderdeel van de natuur zijn. Wij hebben, net zoals de natuur, cycli waar we dagelijks, maandelijks en jaarlijks doorgaan. 

Daarom is het net zo belangrijk op zoek te gaan naar hoe deze cycli zich bij jou als mens vertalen. Ik hoor bij mijn cliënten vaak dingen zoals: “Ik heb zo weinig energie, tegen de middag ben ik al pompaf” of “Als ik 3 dagen gewerkt heb, dan is mijn energie voor de week al op”. Deze uitspraken gaan vaak gepaard met gedachten die hen vertellen dat dit niet “normaal” is. Maar wat als ik jou nu eens vertel dat dit juist wél normaal is?  We hebben als mens allemaal een ander energieniveau en hoe snel ons energieniveau zakt verschilt ook weer van persoon tot persoon. Onze cycli en batterijen zijn gewoon anders afgesteld en zijn verschillend van wat we in ons maatschappijbeeld zien. Als we onszelf leren (h)erkennen in onze cycli en ons energieniveau, dan zal je zien dat je net zoals de natuur hoogtes en laagtes kent en die mag je eren. 

Ook onze innerlijke seizoenen lopen soms anders dan die van de natuur. Mijn winter loopt bijvoorbeeld iets langer door dan we zien in onze Westerse seizoenen. Ik heb fysiek en mentaal gewoon iets langer oplaadtijd nodig na een winter vol introspectie en donkerte toelaten, en dat is meer dan oké. Ik eer dit bij mezelf en gun mezelf extra rustmomenten in het begin van de lente en wanneer de zon terug meer van de partij is komt ook bij mij mijn lente op gang. 

De lente nodigt je uit stilaan uit winterslaap te komen. Je laat jouw plannen en ideeën rustig op gang komen en plant de eerste zaadjes zodat je in de zomer kan oogsten van jouw ideeën. 

Hoe kan je jouw/de lente eren? 

  • Maak een vision board met jouw doelen en dromen
  • Maak jouw doelen concreet en denk na over de eerste kleine stapjes. Wanneer je jouw energieniveau voelt stijgen zet je de eerste stapjes richting jouw doel.
  • Voed jezelf mentaal en fysiek met kennis, gezonde voeding en beweging. 
  • Vanaf april kan je jezelf ook beginnen opladen met vitamine D uit de lentezon, omarm deze momenten en ga naar buiten op pad. 

Laat jouw lente binnen en geniet van de veranderingen die ze met zich meebrengt. Geef jezelf tijd om te groeien en bloeien en overhaast niets voor de komst van de zomer want elk seizoen heeft zo zijn charmes en dingen om te vervullen. 

Zorg voor jezelf,

Liesbeth