Lente in de tuin

Nu de lente aan de deur klopt, begint ook de ‘goesting’ op te borrelen om dingen te ondernemen in de tuin.  Maar heeft tuinieren dan ook zo’n positieve invloed op ons lichaam en geest? Ikzelf ben alvast overtuigd van wel.

Voor het lichaam betekent tuinieren een goede vorm van lichaamsbeweging. Je beweegt matig intensief, terwijl tillen en bukken goed is voor je spieren. Onze darmflora heeft baat bij contact met de grond en aarde en met de nuttige microben die daarin leven. Hoe vroeger we met de grond in contact komen, hoe beter.  Om deze reden is tuinieren voor kinderen dus ook heel goed.  Daarnaast bevatten eigen groenten en fruit of kruiden meer vitaminen dan producten die al een tijdje in de supermarkt liggen.

Voor de geest is een tuin een oase van rust, een toevluchtsoord of een plek om afstand te nemen van een druk en stressvol bestaan.  Tegelijk kan zo’n tuin (zoals bij ons in de Nesterij) een ontmoetingsplaats zijn om zo andere mensen te ontmoeten en te verbinden. Eens je aan het tuinieren gaat doe je ook aan ‘yoga’.  Want in principe betekent yoga verbinden, samenvoegen, verenigen.  Het is een verbinding tussen lichaam en geest, waarbij je volledig in verbinding gaat met je omgeving, de natuur, de aarde en de mensen erom heen.

Daarnaast zorgen geuren, geluiden en taferelen voor invloed op ons gemoed.  Zo is uit onderzoek gebleken dat rozemarijngeur ons geheugen verbetert, terwijl water zowel een opwekkend als rustgevend effect kan hebben, afhankelijk van de vraag of het stroomt of niet. Ook kleuren in de natuur hebben invloed (felle kleuren zijn opwindend, groen is rustgevend…).

Hieronder wil ik je enkele voordelen van tuinieren of vertoeven in de natuur meegeven:

 • Beter humeur
 • Versterkt het immuunsysteem en verbetert de stemming
 • Bouwt je spierkracht op
 • Verlaagt je stress
 • Verbetert je geheugen
 • Kan je zelfrespect en eigenwaarde verbeteren
 • Ontspannen en beter slapen
 • Verhoogt je creativiteit
 • Meer focus krijgen door mindfulness (Je kan verdwalen in wat je doet en uren in je tuin doorbrengen in een gefocuste en gecentreerde mindset zonder afleidingen)
 • Versterkt de gezinsbanden door gezinsleden te betrekken in je tuinplan (geef je kinderen dus ook een plekje in je moestuin)
 • Lekker bewegen maakt blij!
 • Gezondere hersenen (hersenen reageren positief op de kleur groen)
 • Afleiding bieden voor een druk bestaan
 • Daglicht helpt je om een positief gevoel mee te krijgen (vitamine D aanmaken)

 

Met al deze voordelen wil ik jullie dan ook graag motiveren om de natuur op te zoeken.  Doe dit door middel van een uitgebreide boswandeling of door heerlijk in de tuin aan de slag te gaan, met je handen in de grond te woelen en zo je hoofd leeg te maken. In een groene omgeving gaat uiteindelijk alles wat trager, waardoor je even weg kan uit het drukke en snelle bestaan daarnaast. En vooral, ook al heb je wel of geen groene vingers, probeer de dingen uit die je wil proberen, durf hier ook in te falen en begin opnieuw met andere wilde ideeën.