Kitchari

De overgang tussen seizoenen is best heftig voor je lichaam en je kan je lichaam ondersteunen door een milde detox of reinigingskuur.

Kitchari is een rijstgerecht dat licht verteerbaar is door de combinatie basmatirijst met mungbonen of linzen. Voeg daar nog wat groenten en specerijen aan toe die het spijsverteringsvuur helpen opstoken en je krijgt een kuur die de onverteerbare resten verwijdert uit je systeem zodat je de winter achter je kan laten. In de herfst is deze detox overigens ook ideaal om de zomerhitte uit je lichaam te krijgen.

Je kan je het best wat voorbereiden op deze kuur zodat je niet alleen mentaal de ruimte creëert maar ook in je agenda, afspraken, sociale verplichtingen,… Doe het dus rustig aan als je deze drie dagen je lichaam reinigt. Ga wandelen, trek je even terug zodat je voelt wat er gebeurt. Eet als je echt honger hebt. Eet genoeg maar niet te veel. Je zal je misschien eerst wat extra moe voelen maar dat gaat over. Na de reinigingskuur voel je je weer energiek, klaar voor de lente en zomer (of herfst en winter)!

De kitchari detox wordt gecombineerd met kruidenthee zodat je voldoende ontgift. Het stookt ook je spijsverteringsvuur op en het vermindert de gasvorming. En belangrijk: het brengt je vochthuishouding terug in balans. Lees hier hoe je deze thee maakt.

Als voorbereiding kan je het reeds enkele dagen rustig aan doen qua uitspattingen zodat de overgang naar het monodieet minder lastig is. Denk aan suikers, alcohol, cafeïne, vlees,…

Ingrediënten:

 • 125g basmatirijst
 • 200g gele mung dal (2u in koud water weken) of rode linzen
 • 2el ghee of sesamolie voor de vegan en lactosevrije optie
 • 1tl zwart mosterdzaad
 • 1tl komijnzaad
 • ½ tl gemberpoeder of geraspte verse gember
 • 1tl korianderpoeder
 • 1tl kurkuma
 • 1 mespunt asafoetida
 • ½ tl roze Himalayazout
 • ½ oranje pompoen
 • 1 wortel
 • 1 stronk paksoi
 • ½ bosje koriander

Verhit de ghee of sesamolie in een ruime pan op middelhoog vuur en doe het mosterd- en komijnzaad erbij. Blijf roeren tot ze ‘poppen’ en voeg dan de rest van de specerijen toe. Bak 2 minuten mee. Roer dan de rijst en mungbonen of linzen erdoor.

Voeg 500ml water toe, breng aan de kook en laat 10 minuten doorkoken op een laag vuur met het deksel op de pot.

Doe de pompen, wortel en zout erbij en laat nog 10 minuten koken (of tot de groenten gaar zijn). Schep de laatste 2 minuten de paksoi erdoor. Laat de kitchari 5 minuten staan en serveer met de verse koriander.

Je kan uiteraard afwisselen in groenten door de pompen te vervangen door bijvoorbeeld venkel en de paksoi door courgette of spinazie.

Heb je moeite met drie keer een kom kitchari per dag, dan kan je in de ochtend een ontbijtpap maken of gestoofde appeltjes eten. Als lunch en avondeten eet je dan weer kitchari.

Drink vooral de kkv thee tijdens dit kuurtje:

 • 1tl komijnzaad
 • 1tl korianderzaad
 • 1tl venkelzaad

Breng een liter water aan de kook samen met de specerijen. Laat 5 minuten doorkoken, zeef het en bewaar in een thermosfles. Je kan deze thee de hele dag door drinken.

Na deze kuur voel je je energiek, helder en schoon.

Dit recept haalde ik uit de boeken ‘Holy Happy Belly’ van Bianca Fabrie,