Seizoenswissel

Ik moet eerlijk toegeven dat ik reikhalzend uitkijk naar de lente. Elke winter opnieuw ervaar ik de donkere, koude dagen als tergend langzaam. 

Lentestralen

En toen was er wat meer zon! De lente liet lang op zich wachten, althans zo voelt het toch… Maar ze is in zicht. De vogels beginnen volop te fluiten – check de zangstondes tijdens je wandeling – de zonnestralen priemen door het soms nog druilerige wolkendek maar het geeft hoop, hoop dat de lente mag beginnen!

Zelf voel ik me in de diepste, donkere krochten van de winter meestal miserabel. Het vitamine D tekort begint op te spelen, de koude lijkt overal te zitten, vooral in mijn voeten en handen. Je sleept je feestkilo’s nog mee en dan zit je te tobben hoe je het dit jaar weer gaat aanpakken. Herkenbaar? Ach, het hoeft niet voor iedereen zo te zijn natuurlijk, maar als mens ervaar je best wat schommelingen en als je begint op te merken wanneer die schommelingen zich voordoen, dan kan je veel linken aan de tijd van het jaar, het moment van de maand, de dag van de week,… noem maar op.

De opstart van de Nesterij schudt voor mij persoonlijk alles wat door elkaar. Ik ben even mijn routine kwijt. Was ik het ene moment nog zo fier dat ik eindelijk gedurende een langere tijd een mooie ochtendroutine had opgebouwd, dan was die plots helemaal zoek vlak voor de feestdagen. De muren schilderen in de Nesterij, de laatste hand leggen aan de website, het lesrooster opmaken, het kerstfeest voorbereiden,… plots wordt alles in tijd en ruimte door elkaar geschud en dan is het gewoon even overleven. Maar wat een energie krijg ik er voor terug! In het putje van de winter waar iedereen in zijn winterslaap was, begonnen wij aan ons huis voor natuurlijke gezondheid. Meer dan een jaar voorbereiding en nog eens twee jaren ervoor waarbij het concept groeide. Maar ik omarmde de veranderingen in plaats van me er in te frustreren.

Pas op, frustratie was – en is – er zeker, alle ballen in de lucht houden is niet zo makkelijk. Veel sparren met Karel helpt me om een positieve mindset te houden, maar ik ga ook veel op zelfonderzoek. En zo creëer ik stilletjes aan terug een routine, beetje bij beetje, met veel geduld en respect voor mezelf. Dat zaadje dat lang geleden geplant werd, is gaandeweg beginnen kiemen en is nu stilletjes aan het groeien. Beetje bij beetje. Het komt goed.

Datzelfde gevoel ervaar ik met de lente. Alles is aan het kiemen, stilletjes aan het groeien. Beetje bij beetje. Zie, het komt goed!

Binnen natuurlijke gezondheid gaat het niet om één aspect maar om vele aspecten en een brede, holistische kijk op de dingen. Eens je de symboliek begint te zien in de seizoenen, volle maan, tijdstippen, slaap, voedsel,… dan ontdek je het ‘spel’ van de natuur waarbij je mag ontdekken wat iets voor jou brengt, wat goed doet, wat fijn voelt en van daaruit integreer je kleine elementen in je leven.

Iets wat ik deze winter geleerd heb is dat het evenwicht vinden in onze huidige systemen niet gemakkelijk is maar wel noodzakelijk. Het is niet het één of het ander, het is veelal een synergie van wat er buiten je afspeelt en wat je binnen in jezelf ervaart. En de grote rode draad is ‘verteren’: hoe verteer je je voedsel, hoe goed slaap je, hoe verteer je de emoties van de dag, hoe ga je om met iets waar je geen vat op hebt,… Vertering in alle mogelijke betekenissen van het woord. En daar kan de lente je een handje bij helpen!

In de lente wil je een aantal ‘oude’ elementen loslaten die zich opgestapeld hebben tijdens de winter. Winterkilo’s is er één van, maar ook koude, donkere dagen die op je gemoed spelen, vitamine tekorten, lusteloosheid,… Je lichaam en geest hebben nu terug ‘grinta’ om uit die traagheid te komen en in actie te schieten. Denk maar aan de lenteschoonmaak! We gebruiken hiervoor het woord ‘sauca’ oftewel ‘zuiverheid’. Niet alleen zuiverheid in geweten, maar ook in het ‘proper’ houden van je ruimte, je lichaam,… een mooi voorbeeld is het ontspullen: weg doen wat je niet meer nodig hebt. Zo af en toe eens een kast uitkuisen kan wonderen doen…

Dat brengt me bij de yogafilosofie. Vanuit de yoga filosofie heb je de Yamas en de Niyamas. Ze vormen de eerste stappen in het achtledige pad van Patanjali, de geestesvader van de yoga zeg maar.

Deze Yamas en Niyamas helpen je verder op weg in je gedrag zowel naar jezelf toe als naar de buitenwereld. De Yamas zijn universele levenswaarden en zijn naar de buitenwereld gericht. De Niyamas zijn persoonlijke waarheden en disciplines die op jezelf gericht zijn.

Yama

Houding naar buiten gericht:

Ahimsa – geweldloosheid

Satya – waarheid  

Asteya – niet stelen

Brahmacharya – zelfbeheersing

Aparigraha – zonder hebzucht/onthechting

Niyama

Richtlijnen naar binnen gericht:

Sauca – zuiverheid/puurheid

Santosha – tevredenheid

Tapas – (zelf)discipline

Svadhyaya – zelfstudie

Isvarapranidhana – overgave

Tot zover een beetje yogafilosofie. In persoonlijke begeleiding en tijdens groeitrajecten gaan we daar verder mee aan de slag.

Wil je toch al wat verder lezen hierover? Lees verder in het blogartikel over Yoga en Patanjali.

Maar wat kan je nu concreet doen nu de lente bijna start? Eerst deze Yamas en Niyamas even laten bezinken – ze laten je niet meer los, geloof me!

Daarnaast is het dus belangrijk om je vertering goed op gang te houden. Zoals aangehaald niet enkel in je buik – hoewel het je al een aardig eind op weg helpt. De verbinding tussen ons lichaam en ons hoofd is voer voor een volgend artikel…

En om dat vuurtje in je vertering weer op gang te brengen kan je een aantal zaken doen:

  • Een lente detox door 3 dagen kitchari te eten, dit is een rijstgerecht met specifieke kruiden die je lichaam reinigen, ondersteunen en voeden denk aan gember, komijnzaad, kurkuma,… Hier vind je het recept
  • Een detox thee, ook wel de kkv thee genoemd: korianderzaad, komijnzaad en venkelzaad. Bekijk hier hoe je deze thee maakt
  • Een kort sapvastenkuur van bijvoorbeeld granaatappelsap
  • Wandelen, wandelen en nog eens wandelen
  • Start je dag met energiekere yoga zoals zonnegroeten, vis, boot, boog, sprinkhaan, leeuw en kameel
  • Na een lente detox of kort sapvastenkuur is het vermijden van zwaar en vet eten aangeraden. Kies voor licht voedsel dat makkelijk te verteren is.
  • Kies voor groenten en rode linzen, ideaal in het voorjaar om het tekort van de verse groenten in de winter terug aan te vullen in je lichaam
  • Wees zuinig met zoet en zout voedsel

Vergeet niet dat ons lichaam zich aan het aanpassen is en in overgang is naar een volgend seizoen. We zijn dan allemaal gevoeliger voor ziekte, denk aan verkoudheden, sinusverstoppingen of allergieën. In de lente is het dan ook ideaal om ons te ontdoen van al deze ‘verstoppingen’, onze leefwijze weer eens onder de loep te nemen en aan te passen.

Geniet van de lente!